Woonhuis Berkel en Rodenrijs
18991
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18991,bridge-core-3.0.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Woonhuis Berkel en Rodenrijs

Categorie
Woningen
Over dit project

Opdrachtgever:  Familie van der Laan/van Ballegooijen

 

Opdrachtgevers hadden de mogelijkheid om een perceel te kopen met de wens om daar een energiezuinige woning op te bouwen. Samen met opdrachtgevers hebben we een model schuurwoning ontworpen met het idee dat ze daar ook op latere leeftijd nog zelfstandig kunnen blijven wonen. Op de begane grond is aan de terraszijde de hoofdslaapkamer met badkamer en inloopkast gesitueerd. Boven zijn nog twee slaapkamers en een badkamer gesitueerd. Op de overloop is buiten twee werkplekken, boven de badkamer nog een bergruimte gecreerd. De begane grond heeft de keuken onder het (lage) gedeelte, de zithoek heeft de volledige hoogte (+/- 7,5 metr) van de woning.

 

De woning is een HSB (houtskeletbouw) woning met een staalconstructie weggewerkt in wanden en dak. De begane grondvloer is een geïsoleerde kanaalplaatvloer met een Rc>4.5 met vloerverwarming in de afwerkvloer op 20 mm isolatie. De vloer ligt op een geïsoleerde, in het werk gestorte fundering. De afwerking van de begane grondvloer loopt naadloos door over de trap naar de verdieping. Het buitenterras ligt op het oog gelijk met de vloerafwerking binnen. De HSB wanden zijn voorzien van 235 mm duurzame vlasisolatie tussen het stijl- en regelwerk wat het binnenklimaat in de woning ten goede komt. Deze wanden zijn afgewerkt met aan de binnenzijde een gipsplaat met multiplex van 12 mm en aan de buitenzijde op de spijkerplaat het riet als dak cq gevelafwerking. Natuurlijk zijn ook de verschillende folies op de juiste plaats aangebracht. Daar waar het riet niet doorloopt tot op het maaiveld is gekozen voor een houten, verticale open latten gevel. Dit alles tesamen zorgt voor een Rc > 6. De verwarming op de verdieping vindt plaats door de units onder de combigevels die ook kunnen koelen. De woning is gasloos en uitgerust met een lucht-water warmtepomp met op het dak 11 zonnepanelen ingewerkt in het rieten dak en op de slaapkamer begane grond achter de dakrand nog 8 panelen.  Dit alles tbv de opwekking van de elektriciteit voor de woning en de eventueel elektrische auto. De aluminium kozijnen zijn voorzien van tripple glas met verdekte ventilatieroosters achter de gevel.

Door deze maatregelen hebben we een woning met een minimale energiebehoefte voor de opdrachtgever uitgewerkt. Ook hier is door de combinatie van het ontwerp, de technische uitwerking en de bouwbegeleiding samen met Kraan aannemers een project gerealiseerd waar de opdrachtgever volledig ontzorgt is en dat het bouwen voor iedereen een plezier was.